42% των Γερμανών μειώνουν συνειδητά την κατανάλωση κρέατος,είναι το εργοστασιακό κρέας το μέλλον;
Updated: Nov 12, 2020
Περίπου το 42% των Γερμανών μειώνουν συνειδητά την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Βερολίνο, στο Bath και στη Franche-Comté και διαπίστωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών καταναλωτών ταυτίζεται τώρα ως vegan (1,9%), χορτοφάγος (4,6%), pescatarian (5,1%) και flexitarian (30,5 τοις εκατό). Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κρέας χωρίς διατροφικούς περιορισμούς είναι στη μειονότητα - ένα σημαντικό σημείο ανατροπής που σημαίνει ότι η κατανάλωση κρέατος δεν είναι πλέον ο κανόνας στη Γερμανία.Η διαδικτυακή έρευνα, περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα και την προβλεπόμενη κατανάλωση συμβατικού κρέατος, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις τους για το κρέας εργαστηρίου,σε εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη Γερμανία (n = 1000) και τη Γαλλία (n = 1000).

Περίπου το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εσκεμμένα μειώνουν την κατανάλωση κρέατος σε κάποια μορφή, διατηρώντας μια δίαιτα που είναι είτε χορτοφαγική, vegan, pescatarian ή «flexitarian», που σημαίνει ότι επικεντρώνεται γύρω από τα φυτικά τρόφιμα με το περιστασιακό κομμάτι κρέατος. Ένα επιπλέον 12,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «δεν γνωρίζουν» ή «προτιμούν να μην πουν».«Οι κοινωνικές επιπτώσεις [των αριθμών] εδώ είναι εν δυνάμει αρκετά βαθιές», δήλωσε ο ψυχολόγος Christopher Bryant, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη, στην Guardian. «Η άποψη ότι το να είσαι σαρκοφάγος είναι«το φυσιολογικό »είναι μέρος της απλής ηθικής λογικής για τη συνέχιση της κατανάλωσης κρέατος. Αλλά από τη στιγμή που πρόκειται για μειονότητα, και οι επιλογές αντικατάστασης κρέατος γίνονται φθηνότερες και πιο νόστιμες, η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί προς μία κατεύθυνση.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι τρώνε κρέας ρωτήθηκαν για τις προθέσεις τους να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος στο μέλλον.

Από όσους έτρωγαν κρέας, σχεδόν το 50% σκόπευαν να μειώσουν την κατανάλωσή τους στη Γερμανία και τη Γαλλία. Μόνο το 35,5% των μη μειωτών στη Γερμανία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μειώσει, και αυτός ο αριθμός ήταν μόλις 31% στη Γαλλία. Αυτό δείχνει μια θετική πρόβλεψη για μελλοντική μείωση του κρέατος.Η Γερμανία είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο χορτοφαγικά έθνη στην Ευρώπη και η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί για αρκετές δεκαετίες,ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών τρώνε ακόμα κρέας.Για πρώτη φορά, από όσα γνωρίζουμε, διαπιστώνουμε ότι αν ζείτε στη Γερμανία και δεν περιορίζετε σκόπιμα την κατανάλωση κρέατος, είστε σε μειονότητα. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτού θα μπορούσαν να είναι βαθιές: δεδομένης της σημασίας της κανονικότητας ως κεντρικής αιτιολόγησης για την κατανάλωση κρέατος.
Όσοι ακολουθούν δίαιτες που περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος, ή σκοπεύουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ρωτήθηκαν επίσης για τους κύριους λόγους που το έκαναν αυτό.

Διαπιστώνουμε ότι, ενώ τα ποσοστά χορτοφαγίας ήταν σχετικά χαμηλά στη Γαλλία, οι απεριόριστοι κρεατοφάγοι ήταν μια μειονότητα στη Γερμανία και η ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων ήταν ο πιο κοινός λόγος για τη μείωση του κρέατος.
Κρέας στην Ευρώπη
Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι τρέχουσες μέθοδοι εντατικής εκτροφής ζώων στην Ευρώπη είναι μη βιώσιμες. Εκτός του ότι συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τα συστήματα ζωικής παραγωγής καταλαμβάνουν το 28% της γης στην ΕΕ και συμβάλλουν δυσανάλογα στην οξίνιση του εδάφους, τη ρύπανση των υδάτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι ο κύριος παράγοντας αποψίλωσης, αντοχής στα αντιβιοτικά και ζωονοσογόνων λοιμώξεων.
Αυτή η συμβολή αρνητικών στοιχείων οδήγησε σε πρόσφατες εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές κρέατος δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Πράγματι, καθώς οι πληθυσμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% τη δεκαετία στο 2027.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος είναι σήμερα πολύ υψηλότερη στις πλουσιότερες χώρες και πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο κρέας από ότι είναι βέλτιστα υγιές . Επομένως, εναπόκειται στους δυτικούς καταναλωτές και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν τρόπους για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Η κατανάλωση κρέατος σημείωσε ελαφρά τάση στη Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερη από τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει περισσότερες δυνατότητες εκτόπισης της ζήτησης.Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος στην Ευρώπη δεν είναι απλή. Όχι μόνο οι καταναλωτές δεν είναι σε μεγάλο βαθμό απρόθυμοι να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος πολλοί μάλλον βλέπουν το να τρώνε κρέας ως κεντρικό μέρος των κοινωνικών τους ταυτοτήτων και παραδόσεων. Οι οικογενειακές εκδηλώσεις, οι εορτασμοί και οι ιεροτελεστίες περνούν συχνά την κοινοτική κατανάλωση κρέατος και για αυτούς τους λόγους, η στόχευση της κατανάλωσης κρέατος είναι πιθανώς πιο συναισθηματική και πιο δύσκολη από τη στόχευση άλλων συμπεριφορών υγείας και περιβάλλοντος.

Μία προτεινόμενη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το καλλιεργημένο κρέας,πραγματικό ζωικό κρέας που καλλιεργείται από κυτταρικές καλλιέργειες και όχι ως μέρος ενός ζωντανού ζώου. Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι, εκτός από την παράκαμψη της ανάγκης σφαγής ζώων, το καλλιεργημένο κρέας θα έχει πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κρέας από ζώα.Επιπλέον, τα αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων που ενδέχεται να είναι άρρωστα. Αυτό θα μειώσει δραστικά τον κίνδυνο ζωονοσογόνων παθογόνων στο σύστημα τροφίμων.
Η έρευνα βρήκε επίσης στοιχεία για «ουσιαστικά μεγάλες αγορές» στη Γαλλία και τη Γερμανία για καλλιεργημένο κρέας όπου το κρέας παρασκευάζεται καλλιεργώντας ζωικά κύτταρα σε εργαστήριο,τα οποία οι αισιόδοξες προβλέψεις βλέπουν την εξάλειψη των κανονισμών που εμπόδιζαν την πώληση τους από την ΕΕ ήδη από το 2022. Οι Γερμανοί καταναλωτές ήταν πιο ανοιχτοί στην ιδέα από τους Γάλλους αγοραστές, ειδικά εάν θα μπορούσε να διαβεβαιωθεί ότι το κρέας εργαστηρίου δεν θα τροποποιηθεί γενετικά.Η αποδοχή του καλλιεργημένου κρέατος ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που εργάζονταν στην επεξεργασία και την παραγωγή κρέατος γεγονός που υποδηλώνει ότι όσοι είναι πιο κοντά στην παραγωγή ή τη μεταποίηση κρέατος ήταν πιθανότερο να προτιμούσαν εναλλακτικές λύσεις.

Βρήκαμε επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι τα μηνύματα προ-καλλιεργημένου κρέατος σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά και την ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ πιο πειστικά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές από τα μηνύματα για τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα είναι λιγότερο γνωστά σε σύγκριση με τα ζητήματα της καλής μεταχείρισης των ζώων και της κλιματικής αλλαγής , και ως εκ τούτου οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να είναι νέες. Πράγματι, προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές κατανοούν συχνότερα τα οφέλη του καλλιεργημένου κρέατος όσον αφορά τα ζώα και το περιβάλλον.Τέλος, βρίσκουμε στοιχεία ότι το γενετικά τροποποιημένο καλλιεργημένο κρέας (ή το καλλιεργημένο κρέας που περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά) είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από τους καταναλωτές σε σύγκριση με το μη γενετικά τροποποιημένο καλλιεργημένο κρέας.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες απαγορεύονται ουσιαστικά στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, οπότε ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συμπερίληψη αυτών των συστατικών αυξάνει την απόρριψη σε ένα ευρωπαϊκό δείγμα. Ενώ υπάρχουν πολλές παραλληλισμοί όσον αφορά τις αντιλήψεις του κοινού για κάθε τεχνολογία,η αυξημένη απόρριψη του γενετικά τροποποιημένου καλλιεργημένου κρέατος μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα σύνθετο αποτέλεσμα με το οποίο η παρουσία δύο μη φυσικών χαρακτηριστικών θεωρείται χειρότερη από το άθροισμα κάθε αφύσικου χαρακτηριστικού παρόν από μόνο του. Με άλλα λόγια, το κρέας που καλλιεργείται σε κύτταρα και γενετικά τροποποιείται είναι πιθανό να θεωρείται πολύ χειρότερο από το κρέας που καλλιεργείται μόνο σε κύτταρα ή μόνο γενετικά τροποποιημένο.