top of page

Buddha Bowl Ένα Bowl που πρέπει να ενσωματώσεις στην διατροφή σου!!

Updated: Oct 8, 2020


Χωρίς αμφιβολία,το πιάτο εμπνεύστηκε από βουδιστές μοναχούς που περπατούσαν με τα μπολ τους για να γεμίσουν με ότι μπορούν να δώσουν οι άνθρωποι, παίρνοντας έτσι μια ποικιλία μεζέδων.Στην πραγματικότητα, οι μοναχοί ακολουθούν το παράδειγμα του Βούδα που περπατούσε με το μπολ του, το οποίο γέμιζε με ότι του έδιναν οι χωρικοί.Οι βουδιστές μοναχοί είναι συνήθως αυστηροί χορτοφάγοι ή χορτοφάγοι, ανάλογα με το πού ζουν. Γνωρίζατε ότι τρώνε ως επί το πλείστον από την ανατολής εως το μεσημέρι και κάνουν νηστεία για το υπόλοιπο της ημέρας;Ενδιαφέρον είναι ότι η παροχή τροφής σε μοναχούς στην πραγματικότητα δεν θεωρείται φιλανθρωπία, αλλά ένας τρόπος να συνδεθούν οι άνθρωποι με την πνευματικότητα τους. Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, οι μοναχοί κρύβουν πραγματικά τα πρόσωπά τους κάτω από τα καπέλα τους για να καλύψουν την ταυτότητά τους, όχι από ντροπή για επαιτεία, αλλά για να εξασφαλίσουν την ανωνυμία και από τα δύο μέρη. Όσοι έχουν μπορούν να δώσουν και εκείνοι που δεν έχουν μπορούν να πάρουν. Είναι ένας νόμος της φύσης, όχι μια υπόθεση καλής συνείδησης. Δεν υπάρχει το εγώ εδώ.

Τι είναι το μπολ του Βούδα;


Σκεφτείτε τα μπολ του Βούδα ως εξαιρετικά μεγάλες σαλάτες. Ωστόσο, δεν μπορείτε απλά να βάλετε οποιαδήποτε σαλάτα σε ένα μπολ και να το ονομάσετε μπολ του Βούδα.Αυτό που κάνει το μπολ του Βούδα ένα πιο ισορροπημένο γεύμα από μια κανονική σαλάτα είναι ότι περιέχουν δημητριακά η ψευδοδημητριακά και σιτηρά(όπως καστανό ρύζι, νούγιες quinoa)) και πρωτεΐνες (όσπρια,tofu,τεμπε), καθώς και μια σειρά από πολύχρωμα λαχανικά. Το γεγονός ότι εξοικονομεί πόρους ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα τροφίμων καθώς και τα καύσιμα είναι άλλη μια θετική πτυχή.Επιπλέον,οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βάλουν ένα υγιές μείγμα σιτηρών, φρούτων και λαχανικών σε ένα μπολ από επεξεργασμένο η μη υγιεινό φαγητό.Επιπλέον, είναι τέλεια λύση για τα φαγητά που μας περισσεύουν.

Φτιάξτε ένα μπολ.


Είναι γρήγορο και εύκολο Επιλέξτε σιτηρά, πράσινα λαχανικά και ένα είδος από όσπρια.Ξεκινήστε με μια βάση λαχανικών (οποιοδήποτε μείγμα), προσθέστε μια πρωτεΐνη και, στη συνέχεια, προσθέστε μια σάλτσα και καρυκεύματα. Ένα μπολ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις πρωτεΐνες, υδατάνθρακες,φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) στη σωστή αναλογία. Το καλό είναι ότι εάν αισθάνεστε ότι ξεχάσατε ένα θρεπτικό συστατικό, μπορείτε απλά να το προσθέσετε. Για παράδειγμα, αν έχετε καλαμπόκι, ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και αισθάνεστε ότι " λείπει μια πρωτεΐνη,προσθέστε όσπρια η τόφου.Το Quinoa αποτελεί μια εξαιρετική βάση γεμάτη πρωτεΐνες, αλλά αν ψάχνετε για περισσότερη ποικιλία, συστατικά όπως το tempeh και το tofu αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Θέλετε ένα γλυκό στοιχείο; Ρίξτε μερικές σταφίδες ή χουρμάδες.

Πώς να κάνετε το μπολ του Βούδα σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινό

Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι ή κινόα, αντί για λευκό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής.

Συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών.

Αποφύγετε τις κρεμώδεις σάλτσες και τα τηγανητά .

Μειώστε στο ελάχιστο τα αλμυρά στοιχεία όπως η σάλτσα σόγιας.

Λάβετε υπόψη το μέγεθος της μερίδας.


Δεν υπάρχει «συνταγή», αλλά φροντίστε να καλύψετε όλα τα βασικά στοιχεία.


Η δημιουργικότητα είναι μέρος της διαδικασίας(και το χρώμα επίσης).Με ένα Buddha Bowl επιλέγετε το δικό σας πεπρωμένο και όσο περισσότερο χρώμα τόσο το καλύτερο!

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συνταγή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα όμορφο και ισορροπημένο γεύμα. Τα μπολ του Βούδα είναι επίσης γνωστά ως macro Bowls για έναν λόγο! Γεμάτα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, περιέχουν όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά. Με την ενσωμάτωση μιας ποικιλίας λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνών θα αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι αφού θα έχετε καλύψει όλες τις ανάγκες σας. Μην ξεχάσετε να το ολοκληρώσετε το Bowl με μια νόστιμη σάλτσα.


123 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page