top of page

Cowspiracy The Sustainability Secret Documentary Facts

Updated: Sep 18, 2020


Κτηνοτροφία


Οι εταιρείες παραγωγής κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι μαζικές αποψιλώσεις δασών που λαμβάνουν χώρα για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια ή για καλλιέργειες σόγιας που χρησιμοποιούνται εξολοκλήρου στις ζωοτροφές των εκτρεφόμενων ζώων, φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών που βιώνουμε ήδη. Η καταστροφή/εξαφάνιση του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων είναι ο κυριότερος λόγος για την εξαφάνιση των ζώων όπως βλέπουμε στο 2018 Living Planet Report.

Σύμφωνα δε, με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και που είναι μάλιστα από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (μελετήθηκαν δεδομένα από 40.000 εκτροφεία από 119 χώρες), εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3/4.Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την δημοσίευση του United Nations Environment Programme (UNEP), η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η κυριότερη αιτία απώλειας γης και η λύση είναι η μείωση κατανάλωσης κρέατος.Και αν η ελευθέρα βοσκή φαντάζει για κάποιους ως λύση, η έρευνα του Food Climate Research Network δίνει την απάντηση και σε αυτό: Δεν μπορεί η διατήρηση ζώων σε εξωτερικό χώρο να προκαλέσει μείωση στο δίκτυο των αερίων θερμοκηπίου. Ακόμη κι αν μερικά συστήματα βόσκησης είναι καλύτερα από άλλα, αν τελικά υπάρχει κάποια επίδραση, αυτή είναι μικρή.Τέλος,σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα του Journal Carbon Balance,οι ποσότητες μεθανίου προερχόμενες από ζώα εκτροφής, έχουν υποτιμηθεί.Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση άνθρακα στα βοσκοτόπια δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική επίδραση των ίδιων των ζώων.Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επιβλαβής είναι η κτηνοτροφία για το περιβάλλον. Από το 2014 έχει δημοσιευθεί έρευνα που αναλύει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, την έλλειψη ενημερότητας σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και στην κλιματική αλλαγή.


Cowspiracy Η Συνωμοσία της Αγελάδας


Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται μία σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο τίτλος “Cowspiracy” που παραπέμπει στη λέξη “Conspiracy”, που σημαίνει συνωμοσία αναφέρεται στη σιωπή όλων σχεδόν των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων στο μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί η δίχως όρια ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Αυτής της κτηνοτροφίας δηλαδή που πρέπει να επεκτείνεται διαρκώς ακόμα και σε περιβάλλοντα άγρια για να καλύπτει τις τεχνητές ανάγκες μίας καταναλωτικής δυτικής κοινωνίας στην οποία το κρέας και τα προϊόντα του έχουν κυρίαρχη θέση.


Γιατί όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις δε μιλάνε για το θέμα;

Γιατί εκατομμύρια ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι δε γνωρίζουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα; Γιατί δίνεται τόση βαρύτητα στην ανακύκλωση και αποσιωποιείται απολύτως ο εξαιρετικά επιβαρυντικός ρόλος της ολοένα και αυξανόμενης κατανάλωσης κρέατος.

Μια κατανάλωση που για να ικανοποιηθεί δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις γης, για την καλλιέργεια καρπών για τη διατροφή των ζώων και για τα ίδια τα ζώα, όπου καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες νερού, οδηγώντας στην πείνα και στην εξαθλίωση ολόκληρους πληθυσμούς ενώ ο πλανήτης δε μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στην υπερπαραγωγή επικίνδυνων αερίων και οδεύει στον βέβαιο θάνατο.Τα συμφέροντα της βιομηχανίας είναι τεράστια και όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις δέχονται πολύ σημαντικά ποσά.

Cowspiracy Facts


Περιβάλλον -Η κτηνοτροφία και τα προϊόντα της, εκπέμπουν τουλάχιστον 32.000 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως ή το 51% του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (WWI). -Η κτηνοτροφία, είναι υπεύθυνη για το 18% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, περισσότερο από τα συνδυασμένα καυσαέρια από όλα τα μεταφορικά μέσα (United Nations Food &Agriculture Organization). -Η κτηνοτροφία, είναι υπεύθυνη για το 65% όλων των εκπομπών οξειδίου του αζώτου που σχετίζονται με τον άνθρωπο - ένα αέριο θερμοκηπίου με 296 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης του διοξειδίου του άνθρακα και που παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια. -Το μεθάνιο είναι 25-100 φορές πιο καταστροφικό από το CO2 σε ένα χρονικό διάστημα 20 ετών. -Η εξάτμιση των μεταφορικών μέσων, είναι υπεύθυνη για το 13% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι αγελάδες παράγουν 150 δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου την ημέρα.

Tα εκτρεφόμενα οικόσιτα ζώα και τα υποπροϊόντα που παράγονται από ζώα ευθύνονται για 32.000 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, δηλαδή, το 51% της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.Το μεθάνιο είναι 25 με 100 φορές πιο καταστρεπτικό από το διοξείδιο του άνθρακα σε μία χρονική περίοδο 20 ετών.

Τα ζώα είναι υπεύθυνα για το 65% υποξειδίου του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου 296 φορές πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.Τα αέρια από την κτηνοτροφία θα αυξηθούν κατά 80% μέχρι το 2050.

Στην Αμερική παράγεται ίση ποσότητα αερίων από οικόσιτα ζώα και πετρέλαιο.Οι αγελάδες μόνο παράγουν 150 δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου κάθε μέρα.Ακόμα και χωρίς ορυκτά καύσιμα, θα ξεπεράσουμε το όριο των 565 μεγατόνων διοξείδιο του άνθρακα μέχρι το 2030, εξαιτίας της κτηνοτροφίας.

Νερό -Η κατανάλωση νερού από την κτηνοτροφία, κυμαίνεται από 129 έως 288 τρισεκατομμύρια λίτρα ετησίως. -Οι καλλιέργειες που προορίζονται για ζωοτροφές για τα ζώα φάρμας, καταναλώνουν το 56% του νερού στις ΗΠΑ. - Στην Καλιφόρνια χρησιμοποιούν 5679 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα. Σχεδόν το ήμισυ συνδέεται με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. - Απαιτούνται 9500 λίτρα νερού για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος, 1805 λίτρα νερού για μισό κιλό αυγών και 3786 λίτρα νερό για να παραχθούν 4 λίτρα γάλακτος.

Γη - Η κτηνοτροφία καλύπτει το 45% της συνολικής έκτασης της Γης. - Η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία της εξαφάνισης ειδών, των νεκρών ζωνών των ωκεανών, της ρύπανσης των υδάτων και της καταστροφής των οικοσυστημάτων. - Οι εργασίες της κτηνοτροφίας έχουν δημιουργήσει πάνω από 500 νεκρές ζώνες πλημμυρισμένες με άζωτο σε όλο τον κόσμο και στους ωκεανούς μας. - 2-5 στρέμματα γης χρησιμοποιούνται ανά αγελάδα. Απόβλητα - Κάθε λεπτό, 3181819 κιλά περιττωμάτων, παράγονται από ζώα που προορίζονται για τροφή στις ΗΠΑ. -Στην αμερικανική κτηνοτροφία παράγονται 52728 κιλά αποβλήτων ανά δευτερόλεπτο. (!) Τροπικά δάση - Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 91% της καταστροφής του Αμαζονίου . -136 εκατομμύρια τροπικά δάση εκκαθαρίζονται για τη κτηνοτροφία. Άγρια Ζωή - Πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, το 99% της βιομάζας ήταν άγρια ζώα. Σήμερα, οι άνθρωποι και τα ζώα που καλλιεργούμε ως τρόφιμα αποτελούμε το 98% της βιομάζας.

Ανθρωπότητα -Το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι για την κτηνοτροφία. - Προς το παρόν, καλλιεργούμε αρκετά τρόφιμα για να τροφοδοτήσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, με πληθυσμό 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δεν θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια πείνα . - Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον το 50% των καλλιεργειών χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία. - Τα 82% των πεινασμένων παιδιών ζουν σε χώρες όπου τα τρόφιμα δίνονται στην κτηνοτροφία και τα ζώα τρώγονται από τις δυτικές χώρες. - Σε μια έκταση γης που καλύπτεται με φυτά παράγεται 15 φορές περισσότερη πρωτεΐνη, απ ότι αν καλυπτόταν με αγελάδες.

Καλλιέργεια που απαιτείται για τροφοδοσία 1 ατόμου για 1 έτος:

Βίγκαν: 1/6 στρέμμα Χορτοφάγος: 3 φορές όσο ένας βίγκαν Κρεοφάγος: 18 φορές όσο ένας βίγκαν

-1,5 στρέμμα μπορεί να παράξει 16819 κιλά φυτικής τροφής ή μόλις 171 κιλά βοδινού κρέατος. -Ο άνθρωπος που ακολουθεί μια βίγκαν διατροφή παράγει 50% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, χρησιμοποιεί 1/11 του πετρελαίου, 1/13 του νερού, και 1 /18 της γης σε σύγκριση με έναν που τρώει κρέας. -Κάθε ημέρα, ένας άνθρωπος που ακολουθεί βίγκαν διατροφή σώζει 3786 λίτρα νερού, 45 κιλά σιτηρών, 2,79 τετραγωνικά μέτρα δασικής γης, 20 λίβρες CO2, και τη ζωή ενός ζώου. -1 burger = 2 μήνες ντους. -Μια τυπική λίμνη με απόβλητα γουρουνιών ελευθερώνει 15-30 τόνους αμμωνίας στον αέρα ετησίως.219 views0 comments