top of page

Leonardo da Vinci Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων του 15ου αιώνα και αυστηρός χορτοφάγος.

Updated: Apr 13, 2022Leonardo da Vinci


Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων του 15ου αιώνα και αυστηρός χορτοφάγος,αναγεννησιακός καλλιτέχνης,(1452 - 1519), μπορεί να έζησε πάνω από πέντε αιώνες πριν, αλλά ήταν μπροστά από τον χρόνο του, υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των ζώων, αμφισβητώντας την υπεροχή του ανθρώπου σε ζώα, και κατέκρινε τα κακά του να τρως κρέας, πόσιμο γάλα, ακόμη και τη συγκομιδή μελιού.


Πολύ πριν αυτές οι ιδέες διαδοθούν, ο Λεονάρντο υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ζώων. Τα δικαιώματα των ζώων είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα σημειωματάρια του και γράφει για τον άνθρωπο ότι δεν είναι «βασιλιάς των ζώων» αλλά απλώς «βασιλιάς των θηρίων» συνεχίζοντας με οργή και επίπληξη ότι χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας για να μεγαλώνουμε ζώα για σφαγή και για φαγητό.


Τι είναι γνωστό: Ο Λεονάρντο ήταν λαμπρός ζωγράφος,γλύπτης, αρχιτέκτονας, εφευρέτης και στρατιωτικός μηχανικός, αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ήταν ένας πολύ ηθικός, συμπονετικός άνθρωπος, ευσεβής χορτοφάγος και αντιμάχονταν με πάθος τη στέρηση της ζωής των ζώων για κρέας ή για φαγητό.Ο Ντα Βίντσι έγραψε ότι δεν μπορούσε να ανεχτεί την ταλαιπωρία που προκαλείται στα ζώα ή τη φρίκη του ανθρώπου που τους προκαλεί πόνο. Αρνιόταν να καταναλώσει ζώα και ζωικά παράγωγα και η χορτοφαγική του διατροφή ήταν η απόδειξη.

Ήταν τόσο παθιασμένος με τα δικαιώματα των ζώων και δεν προκαλούσε σκληρότητα ή κακοποίηση στα ζώα και ενδιαφέρον είναι ότι ο Λεονάρντο σε μια εικόνα απελευθερώνει ένα πουλί από το κλουβί του που μόλις αγόρασε στην αγορά, με τον κόσμο έκπληκτο να βλέπει. Στο βιβλίο γραμμένο από Giorgio Vasari (1511-1574) με τίτλο Ζωές των πιο επιφανών Ιταλών με αρχιτέκτονες, ζωγράφους και γλύπτες, που δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1550, ο Vasari γράφει ότι ο Λεονάρντο αγαπούσε τόσο τα ζώα που αγόραζε κλουβιά με πουλιά που πωλούνταν στην Ιταλία ως φαγητό,καθώς και κατοικίδια ζώα και απλά τα απελευθέρωνε.


Σε επιστολή του Ο Αντρέα Κορσάλι στο Giuliano de ’Medici, λέει,

« Ορισμένοι άπιστοι ονομάζονται Guzzarati[Ινδουιστές] δεν τρέφονται με οτιδήποτε περιέχει αίμα, ούτε επιτρέπουν να τραυματιστεί σε οποιοδήποτε ζωντανό πράγμα,όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μας. "

Στο Leonardo da Vinci Artist, Thinker και Man of Science (1898), ο Eugene Muntz έγραψε:

Από την επιστολή του Κορσάλι φαίνεται ότι ο Λεονάρντο δεν έφαγε κρέας και έζησε εξ' ολοκλήρου με λαχανικά.

Στο Λεονάρντο: Ανακαλύπτοντας τη ζωή του Λεονάρντο ντα Βίντσι (αγγλική μετάφραση 1991), Ο Serge Bramly έγραψε: «Ο Λεονάρντο αγαπούσε τόσο πολύ τα ζώα,που έγινε χορτοφάγος."

Στο βιβλίο Στο Μυαλό του Leonardo da Vinci (1928), ο Edward MacCurdy έγραψε:

«... Η απλή ιδέα να επιτρέψουμε την ύπαρξη περιττών βασάνων και ακόμη περισσότερο τη στέρηση ζωής, ήταν αποτρόπαια για αυτόν. "

Σε μια επιστολή προς τον προστάτη του Giuliano de ’Medici, αναφέρεται στον Leonardo da Vinci ως κάποιος που αρνιόταν να φάει κρέας. Στο βιβλίο Codex Atlanticus, ο Λεονάρντο καταδικάζει την ανηθικότητα της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών παραγώγων, όταν λέει,

«Από πρόβατα, αγελάδες, αίγες και άλλα ζώα», ατελείωτα πλήθη από αυτά θα έχουν μικρά παιδιά που θα τους τα πάρουν,θα τα ξεκοιλιάσουν,θα τα γδάρουν και θα τα διαμελίσουν βάρβαρα. »


Στα σημειωματάρια του ο Leonardo, έγραψε: «Ο άνθρωπος και τα ζώα είναι απλώς ένα πέρασμα και κανάλι για φαγητό, ένας τάφος για άλλα ζώα, ένα καταφύγιο για τους νεκρούς, δίνοντας ζωή με το θάνατο άλλων, ένα φέρετρο γεμάτο διαφθορά." μια δήλωση που εκφράζει την ανηθικότητα του να καταναλώνει κάποιος τη σάρκα των ζώων
Μετάφραση από

http://www.humanedecisions.com/leonardo-da-vinci-a-15th-century-animal-rights-activist-and-vegetarian/


341 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page