top of page

Τέλος τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Εναλλακτικά Καλαμάκια Και Κούπες.

Updated: Jul 3, 2021


Από τις 3 Ιουλίου 2021 απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.Τα προϊόντα που αφορά είναι μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, τάπερ μιας χρήσης,τα πιάτα,τα καλαμάκια,το πλαστικό στις μπατονέτες,ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών κ.α. Μάλιστα, από το 2023 οι εταιρείες που σχετίζονται με την πώληση νερού και αναψυκτικών μέσω καταστημάτων θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών, όπου ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε έκπτωση για τις επόμενες αγορές του.Ο νόμος, 4736/2020 και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 θα δώσει μια νέα διάσταση στα καφέ.Η απαγόρευση της διαθεσιμότητας στην αγορά αρχίζει να εφαρμόζεται μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων τους και πάντως όχι πέραν των δέκα (10) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Η προστασία του περιβάλλοντος τίθεται πλέον ως αναγκαίο ζήτημα, ο νέος νόμος θα επιβάλει χρέωση για τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα πλαστικοποιημένα ποτήρια και τα καπάκια.Το τέλος της χρέωσης θα είναι στα 0.05 ευρώ για το κάθε κομμάτι,δηλαδή ποτήρι και καπάκι θα έχουν τέλος χρέωσης 0.10 ευρώ


Τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά στον ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα για τους πολίτες να φέρνουν το δικό τους σκεύος, ακριβώς όπως στα σούπερ μάρκετ με τις σακούλες που αντικαταστάθηκαν από τις πάνινες τσαντούλες.Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν και οι πωλήσεις στα καταστήματα με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.


Τι είδους επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια είναι διαθέσιμα;

Ανοξείδωτο ατσάλι: Τα μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια είναι σταθερά και δεν θα χάσουν τη χρήση τους μετά τη χρήση.Ορισμένοι βρήκαν μια μεταλλική επίγευση με συγκεκριμένα,ειδικά κατά το πόσιμο νερό.Τα μεταλλικά καλαμάκια είναι ισχυρά και μακράς διαρκείας και μερικές φορές βολικά πτυσσόμενα. Συχνά συνοδεύονται με βουρτσάκι καθαρισμού και είναι ασφαλή για πλυντήριο πιάτων.Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ζεστά ροφήματα καθώς είναι θερμικά αγώγιμα.


Βιοδιασπώμενα Καλαμάκια:

Πολύ πιο «κοντά» στην εικόνα του καλαμακιού, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι τα καλαμάκια φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, όπως το PLA που αποτελείται από άμυλο καλαμποκιού, ρίζες μπανάνας κ.λ.π. και μπορεί να βιο-αποοικοδομηθεί σε κάδους κομποστοποίησης και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.Ωστόσο τα καλαμάκια PLA απαιτούν συνθήκες βιομηχανικής κομποστοποίησης, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάδους κομποστοποίησης ή ειδικούς χώρους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι μόνο σε ορισμένα μέρη.Προκειμένου τα PLA να κομποστοποιηθούν, απαιτούν θερμοκρασίες άνω των 140 βαθμών Φαρενάιτ για 10 συνεχόμενες ημέρες και πρέπει να διοχετεύονται σωστά σε εξειδικευμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης ή ανακύκλωσης για να σπάσουν.Αν και αυτό είναι δυνατό υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις για να σπάσουν τα καλαμάκια PLA.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα PLA είναι σχεδόν αδύνατο να αποσυντεθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής και δεν μπορούν κομποστοποιηθούν στο σπίτι.Η απόρριψη οποιουδήποτε τύπου PLA βιοπλαστικού δεν διαφέρει από το να πετάξετε ένα κανονικό πλαστικό.Όχι μόνο τα καλαμάκια PLA είναι αδύνατο να αποσυντεθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής,όπως τα παραδοσιακά πλαστικά καλαμάκια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν καταλήξουν στις πλωτές οδούς και τον ωκεανό μας. Δεδομένου ότι δεν διασπώνται τα καλαμάκια PLA είναι εξίσου πιθανό να καταναλωθούν από θαλάσσια άγρια ​​φύση και ψάρια,θέτοντας τα σε κίνδυνο ή σκοτώνοντας τα.

Γυαλί: Αυτά τα διαφανή επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν καθαρά από άλλα υλικά. Στο μειονέκτημα, είναι επίσης πιο ευαίσθητα και σπάνε πιο εύκολα.

Αν και διατρέχουν τον κίνδυνο να σπάσουν, τα γυάλινα καλαμάκια είναι γενικά ανθεκτικά και αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, όπως μπορείτε να δείτε πόσο καθαρό είναι το εσωτερικό.


Σκληρό πλαστικό: Μία από τις πιο προσιτές επιλογές για επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια,αλλά τείνουν να μην διαρκούν όσο άλλα υλικά.Τα επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια από σκληρό πλαστικό είναι ανθεκτικά και μπορούν να ανακυκλωθούν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.


Χάρτινα καλαμάκια

Φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούνται μεν μία φορά, αλλά είναι βιοδιασπώμενα.

Μπαμπού: Μια φυτική εναλλακτική λύση για το πλαστικό, το γυαλί, το χάλυβα και τη σιλικόνη, αλλά φθείρονται γρηγορότερα από άλλα υλικά.


Σιλικόνη: Ένα λυγισμένο υλικό που μπορεί εύκολα να συμπιεστεί για μεταφορά. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ευελιξία μπορεί να κάνει δύσκολη την εισαγωγή τους σε πλαστικά κύπελλα ή στενά μπουκάλια.


Καλαμάκια από σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι

Από υλικά όπως η σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι, τα οποία είναι απόλυτα φυσικά, αναλώσιμα μεν αλλά βιοδιασπώμενα, και εντελώς μη τοξικά.

Γιατί να πάρετε μια κούπα ταξιδιού από ανοξείδωτο χάλυβα; Οι κούπες από ανοξείδωτο ατσάλι είναι οι πιο ανθεκτικές,μαζί με πλαστικό.Είναι επίσης ελαφρύ και μονώνουν καλά.Το μέταλλο από μόνο του δεν μονώνει,αλλά αυτές οι κούπες συνδυάζουν κάποιο είδος μονωτικού υλικού με το χάλυβα αυτό το υλικό είναι απλά κενό. Αυτές οι φιάλες κενού διατηρούν τα ποτά σας ζεστά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αλλά κοστίζουν επίσης περισσότερο.Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα αναφέρθηκε παραπάνω: μπορεί να προσδώσουν μεταλλική γεύση στο ποτό σας. Μερικοί λένε ότι το κάνουν,άλλοι λένε ότι δεν το κάνουν.Υπάρχουν διαθέσιμες κούπες από ανοξείδωτο ατσάλι που έχουν κεραμικό στο εσωτερικό, κάτι που σας δίνει το καλύτερο και των δύο κόσμων.Φυσικά, αυτές είναι πιο ακριβές.Όλες οι μεταλλικές κούπες περιλαμβάνουν επίσης ορισμένα πλαστικά εξαρτήματα όπως καπάκι ή λαβή.


Γιατί να πάρετε μια κεραμική κούπα ταξιδιού; Οι κεραμικές κούπες είναι βαρύτερες, πιο εύθραυστες και δεν μονώνουν όπως και αυτές από μέταλλο. Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματά τους; Δεν προσθέτουν καμία γεύση στο ποτό σας. Τα τυπικά φλιτζάνια κατασκευάζονται από πορσελάνη για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επιπλέον, η πορσελάνη είναι πιο εύκολο να καθαριστεί.Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι μια κεραμική κούπα θα σπάσει όταν πέσει. Επίσης, δεν θα μονώσει το ποτό σας, αλλά αν λάβετε μια έκδοση διπλού τοιχώματος, κάνει πολύ καλύτερη δουλειά. Ωστόσο, δεν θα είναι ποτέ τόσο καλή στη μόνωση όσο μια μεταλλική κούπα.Τα καπάκια σε αυτές τις κούπες κατασκευάζονται μερικές φορές από κεραμικά επίσης, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ σιλικόνης ή πλαστικό. Τα κεραμικά ποτήρια φαίνεται επίσης να έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων.

Γιατί να πάρετε μια πλαστική κούπα ταξιδιού; Το πλαστικό είναι το ελαφρύτερο και φθηνότερο υλικό. Είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό. Ωστόσο, δεν μονώνει επίσης.Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η δυνατότητα ενός ζεστού ποτού να λιώσει λεπτά σωματίδια του πλαστικού από το κύπελλο και να τα πάρει στο ποτό σας. Οποιοδήποτε καλό κύπελλο θα χρησιμοποιεί πλαστικό ασφαλές για τρόφιμα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο επιβλαβές συστατικό εκεί που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Γιατί να πάρετε μια κούπα ταξιδιού γυαλιού; Σύντομη απάντηση: μάλλον δεν θα έπρεπε.Οι γυάλινες κούπες είναι οι πιο εύθραυστες και δεν μονώνουν καλά. Είναι επίσης βαριά.Το μόνο πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν ξεπλένουν σωματίδια ή γεύσεις στο ποτό σας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα κεραμικές.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε


Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (πχ πλαστικά μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, σακούλες) και χρησιμοποιούμε αντικείμενα που επαναχρησιμοποιούνται.Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στα ψώνια, αντί για σακούλες μιας χρήσης.Οδοντόβουρτσα από μπαμπού, αντί για πλαστική οδοντόβουρτσα. Φυσική λούφα,αντί για πλαστικό σφουγγάρι. Σαπούνι, αντί για κρεμοσάπουνο και αφρόλουτρο.

Επαναχρησιμοποιούμε το πλαστικό, μετατρέποντας ένα προϊόν σε κάτι άλλο πχ ένα πλαστικό δοχείο τροφίμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος.Προτιμάμε προϊόντα που είναι σε χάρτινη ή γυάλινη συσκευασία αντί πλαστική (πχ απορρυπαντικά).Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συσκευασμένα προϊόντα και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε δικά μας δοχεία κατά την αγορά χύμα προϊόντων (πχ ξηρών καρπών, δημητριακών).

Κομποστοποιούμε τα οργανικά μας απορρίμματα ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες σακούλες σκουπιδιών. Κατά την αγορά προϊόντων, επιλέγουμε εταιρίες που επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αποδεδειγμένα αντιλαμβάνονται την έννοια της ανακύκλωσης.Κάνουμε ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και γενικώς του πλαστικού. Συζητάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τη σημασία της μείωσης του πλαστικού στο περιβάλλον και τις ζωές μας.


Καλούμαστε πλέον να επανεξετάσουμε τις συνήθειες και τις πρακτικές μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενιές.Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στον περιορισμό της χρήσης πλαστικού και στη μείωση των επιπτώσεων του πλαστικού στη θάλασσα.Πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων,να τα μειώσουμε, να αυξήσουμε την επαναχρησιμοποίηση , την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

#plastiko #kalamaki #enallaktikakalamakia
549 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page