top of page

Παιδιά και παιχνίδι στην κουζίνα και όχι μόνο.

Updated: May 8, 2022

Οι διατροφικές προκλήσεις για τα μικρά παιδιά είναι κοινές επειδή οι διατροφικές τους συμπεριφορές είναι ασυνεπείς. Μπορεί να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο από γεύμα σε γεύμα και μέρα με τη μέρα.Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι ενήλικες,τα μεγέθη των μερίδων συχνά είναι πολύ μεγάλα και πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ηλικία και την ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Οι γονείς / φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν με την αποδοχή φαγητού διαμορφώνοντας καλές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του γεύματος,όπως ο περιορισμός τροφών και ποτών υψηλής ενέργειας, χαμηλής διατροφής, η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μαζί με τα παιδιά μαζί στο τραπέζι με την τηλεόραση κλειστή και την κατανάλωση κατάλληλων μεγεθών μερίδας.

Τα παιδιά από την αρχή της ζωής τους μαθαίνουν τον κόσμο με τις αισθήσεις τους. Θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους διαισθητικά.Θα βάλουν τα πάντα στο στόμα τους όχι μόνο γιατί βγάζουν δόντια και τους φαγουρίζουν τα ούλα τους, αλλά γιατί θέλουν να μάθουν τη γεύση από κάθε τι. Όπως επίσης δεν τους αρκεί να δοκιμάσουν το φαγητό τους, θέλουν και να το πιάσουν με τα χέρια τους, να δουν τι αίσθηση αφήνει στα δάχτυλά τους.


Τι γεύση έχει;

Εμπλέξτε όλη την οικογένεια στην προετοιμασία των γευμάτων.Η μαγειρική είναι μια διαδικασία που ενθουσιάζει τα περισσότερα παιδιά.Από μικρή ηλικία ξετρελαίνονται να παίζουν με κατσαρόλες, κουτάλες,μίξερ και να μπερδεύονται μπροστά στα πόδια των γονιών τους στη κουζίνα.Το μαγείρεμα αποτελεί μια δημιουργική ασχολία που μόνο οφέλη μπορεί να τους προσφέρει.Ο χώρος της κουζίνας αναπτύσσει την δημιουργία και την φαντασία και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να μάθει για την υγιεινή διατροφή.

Η μαγειρική αναπτύσσει πολλές διαφορετικές δεξιότητες. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, μαθαίνοντας καινούριες λέξεις, ακολουθούν οδηγίες,βελτιώνουν την ανάγνωση διαβάζοντας τις συνταγές, αναπτύσσουν ικανότητες όπως συγκέντρωσης π.χ πόση ώρα να αφήσουν το φαγητό στο φούρνο,να εξοικειωθούν με το μέτρημα μερίδων με έννοιες όπως το μισό,το ολόκληρο,ένα τέταρτο κτλ.Επίσης, τα παιδιά μέσα από την μαγειρική μαθαίνουν να συνεργάζονται,να μοιράζονται απόψεις, ιδέες, καλλιεργώντας την προσωπικότητα τους.


Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που ασχολούνται με τη κουζίνα και το μαγείρεμα μαθαίνουν να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.Σημαντικό είναι να τους διδάξετε τι σημαίνουν τα φρέσκα υγιεινά τρόφιμα και για ποιο λόγο πρέπει να τρώμε όσο γίνεται μη επεξεργασμένες τροφές. Πειραματιστείτε, βάζοντας περισσότερα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας. Όσο νωρίτερα μάθει την αξία της υγιεινής διατροφής τόσο περισσότερο θα την εκτιμήσει και θα την ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή του.

Η παροχή σε νεαρούς ενήλικες υψηλής ποιότητας φρούτων και λαχανικών είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας τους σε μια περίοδο δύο εβδομάδων και μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη ζωτικότητα, σε ευημερία και ευεξία. Τα ευρήματα δείχνουν σχέση μεταξύ των φρούτων και λαχανικών και της ευημερίας.Τα ωμά φρούτα και λαχανικά, αλλά όχι τα επεξεργασμένα,είχαν σημαντικά υψηλότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας κατά τον έλεγχο.


Παραμένοντας με κλειστά μάτια, μπορείτε να τους κάνετε μια γευσιγνωστική ξενάγηση, εισάγοντας τους βασικές έννοιες όπως γλυκό,πικρό, ξινό,πικάντικο,καυτερό,ανάλατο, αλατισμένο.Τα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ως προς το γλυκό, πικρό, ξινό. Μπορείτε όμως και με άλλα τρόφιμα να οξύνετε πέρα από τη γεύση και την υφή που έχουν οι τροφές, σκληρές,μαλακές,αν λιώνουν εύκολα.Αλλά και να αναμείξετε υλικά για να δείτε πώς ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν και πώς προκύπτουν ενδιαφέροντες γευστικοί συνδυασμοί.


Σχεδιασμός και Οργάνωση

Τα παιδιά απολαμβάνουν συνήθως τη διαδικασία οργάνωσης των προσποιητικών κουζινών τους καθορισμό διαφορετικών ρόλων και οργάνωση διαφορετικών τύπων φαγητού σε ενότητες.Τείνουν να ανακαλύπτουν ότι το παιχνίδι στην κουζίνα γίνεται μια πιο ευχάριστη δραστηριότητα εάν η κουζίνα τους είναι οργανωμένη. Τα παιδιά μπορούν να αποθηκεύσουν τα συστατικά στα ντουλάπια και να οργανώσουν τακτοποιημένα τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα για τους επισκέπτες τους ενώ σχεδιάζουν τι θα μαγειρέψουν στη συνέχεια και ποιος θα πάρει ποιο γεύμα!


Δεξιότητες ζωής

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με την κουζίνα,εξοικειώνονται με πρακτικές,καθημερινές ασχολίες της ζωής. Αυτό διδάσκει στα παιδιά τις βασικές έννοιες μαγειρικής και καθαρισμού, εμπλουτίζουν την κατανόησή τους για τον κόσμο και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στη ζωή. Είτε φτιάχνουν το τραπέζι, πλένουν τα πιάτα είτε ψήνουν ένα κέικ, το παιχνίδι στην κουζίνας τείνει να αυξήσει την ενσυναίσθηση τους για τους άλλους, γιατί τους δίνει μια εικόνα για το πώς θα ήταν να μαγειρεύουν στην κουζίνα για τους αγαπημένους τους και τι αυτό προϋποθέτει ή πως θα έμοιαζε να εργάζονται ως σεφ.

Ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση

Δίνοντας στα παιδιά ρόλους στην κουζίνα παιχνιδιού, τους δίνει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, η οποία αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους. Υιοθετούν πλήρως το ρόλο της εργασίας σε μια κουζίνα και γίνονται υπεύθυνοι για τη διατήρηση της καθαρότητας, την οργάνωση των αντικειμένων και τη φροντίδα των διαφόρων υλικών στην κουζίνα. Όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν πραγματικούς ρόλους στην κουζίνα και παίζουν βασικούς ρόλους αρχίζουν να αναπτύσσουν εξαιρετικές ηγετικές ιδιότητες.


Επίλυση προβλημάτων

Η ενασχόληση με την κουζίνα βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα ενός παιδιού και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.Εάν προκύψουν προβλήματα, όπως ένα πιρούνι που λείπει, ωθεί τα παιδιά να βρουν μια λύση.


Αριθμητικές Δεξιότητες.

Επίσης η ενασχόληση με την προετοιμασία φαγητού βοηθά επίσης στη βελτίωση των δεξιοτήτων αριθμητικής ενός παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να μετρήσουν πόσα πιάτα χρειάζονται, να ζυγίσουν συστατικά ή να μετρήσουν πόσα λεπτά χρειάζεται το φαγητό στο φούρνο, κάτι που ενισχύει τη μαθηματική τους μάθηση ενώ παίζουν.


Οπτική αναγνώριση

Η κουζίνα δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναγνωρίσουν νέα αντικείμενα και τρόφιμα. Οι κουζίνες διαθέτουν μια ποικιλία αντικειμένων, κάτι που δίνει επίσης στα παιδιά την ευκαιρία να κατηγοριοποιήσουν τους διαφορετικούς τύπους τροφίμων και σκεύη.

Παιχνίδι


Οι αγορές από δεύτερο χέρι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε σε δώρα χωρίς πλαστικά,όπως και τα ψώνια για βιβλία και παιχνίδια με κάρτες που θα λατρέψουν τα παιδιά σας.


Γίνετε δημιουργικοί!


Η δημιουργία με τα υπάρχοντα είδη χειροτεχνίας είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αφήσετε τις φαντασία σας ελεύθερη.

Πλαστελίνη έξω από την κουζίνα

Η πλαστελίνη θεωρείται sensory play (αισθητηριακό παιχνίδι).«Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολύ ευεργετικό για τις μικρές ηλικίες, αφού επιτρέπει στα μικρά χεράκια να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους και τη λεπτή τους κινητικότητα εξερευνώντας τις ιδιότητες των υλικών.Έτσι, μέσα από το μη δομημένο παιχνίδι γνωρίζουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους μέσα από πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες».


Σπιτική Πλαστελίνη που μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά μας και μετά να παίξουμε.


Θα χρειαστείτε:

  • 2 κούπες αλεύρι - κοσκινισμένο

  • 1 κούπα νερό ζεστό όχι καυτό

  • 1 κ.σ. λάδι - όχι ελαιόλαδο κατά προτίμηση γιατί μυρίζει έντονα

  • ½ κούπα αλάτι - οπωσδήποτε ψιλό

  • 1 κ.σ. ξινό ή κρεμόριο ( θα το βρείτε στο σ.μαρκετ εκεί που είναι τα μπαχαρικά )

  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας ( προαιρετικά )

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και μετά προσθέτετε και το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο και λείο μείγμα. Αυτή η σπιτική πλαστελίνη μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για 6 μήνες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα, αν θέλετε, και λίγη βανίλια,για να μοσχομυρίζει σαν ζύμη κέικ!


Φτιάχνουμε διάφορα φρούτα ,γράμματα, αριθμούς, σχήματα, καλάθια, ανθρωπάκια κτλ και ζητάμε από το παιδί να κάνει το ίδιο.Τέλεια δραστηριότητα για τα παιδάκια, εντελώς ακίνδυνο ακόμα και για τα μικρά παιδιά που βάζουν τα πάντα στο στόμα. Είναι τόσο αλμυρό που τους απωθεί γευστικά εάν το δοκιμάσουν !

Κολλάζ

Εγκυκλοπαιδικά, η λέξη κολλάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει «κολλάω». Δηλαδή η εικόνα δημιουργείται από κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού αλλά και από άλλα υλικά κολλημένα μεταξύ τους.Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Πικάσο και ο Μπρακ ήταν αυτοί που πρώτοι παρουσίασαν την τεχνική αυτή, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στα έργα τους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα.


Αυτό που κάνει το κολλάζ να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κατασκευές, πέρα από την ευκολία που σας προσφέρει, είναι το ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί αγαπημένα υλικά από κάθε εποχή και σας δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε αναμνηστικά για όλες τις σημαντικές σας περιστάσεις: γιορτές, επετείους, γενέθλια. Επίσης με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφα και εντελώς προσωπικά δωράκια για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Χρώματα,υλικά που έχουν τη δική τους μυρωδιά,υλικά με τη δική σας σφραγίδα,θα σας προσφέρουν ώρες χαράς και δημιουργίας με τα παιδιά σας, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι πάντα ειδικά τις πρώτες φορές ­τόσο εντυπωσιακό,θα έχετε κερδίσει μερικές πολύτιμες στιγμές με τα μικρά σας, καθώς δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από την κοινή σας προσπάθεια να φτιάξετε κάτι μαζί.

94 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page